Комисията за финансов надзор (КФН) е дала  за концентрацията между

...
Комисията за финансов надзор (КФН) е дала  за концентрацията между
Коментари Харесай

Зелена светлина: Русенски производител на биодизел купува терминал за съхранение на химикали във Варна

Комисията за финансов контрол (КФН) е дала  за концентрацията сред " Астра-Финанс " АД и " Ойлтанкинг - България " АД.

Припомняме, че немския снабдител на резервоари за предпазване на газ, химикали и петролни артикули Oiltanking разгласи, че е сключил съглашение за продажбата на своя дял от 91,1% в терминала за предпазване на течности във Варна. Купувачът - Астра-Финанс АД е част от икономическа група с над 20 компании, която е организационно и стопански обособена в две взаимно допълващи се посоки (подгрупи) - Група " Астра " и Група " Булмаркет ". Дейността на сдруженията от Групата Астра е съсредоточена най-вече в производството и търговия на FAME (биодизел), растителни масла, фармацевтичен глицерин и остатъчни артикули. Производствената активност се реализира в завода за биодизел в град Сливо поле, област Русе.

Терминалът с потенциал за предпазване от 25 860 cbm е стратегически ситуиран на брега на Черно море в Девня, Варна и дава услуги за предпазване и обработка на неорганични химикали, биогорива и хранителни масла. Той е тясно интегриран във веригите на своите клиенти и има достъп до вода, железопътен превоз и водопровод.
 Русенската
Русенски колос купува румънска жп компания за €17 милиона

Сделката за Vest Trans Rail чака утвърждение от румънската антимонополна комисия

" Астра-Финанс " АД има огромен опит в търговия в другите типове горива и изключително в акцизните артикули и ще усили капацитетта на терминала посредством нови вложения. Планира се построяването на 3-ти коловоз, претоварна установка за авто-цистерни, както и свързването на терминала с корабно място 1/1А. Последните ще спомогнат за по-бързата обработка на жп товарите, прибавяне на опция за приемане и товарене на авто цистерни (към момента невъзможно), както и товаренето на кораби с по-голямо прегазване.

Компанията има желание да развива терминала освен като част от неговата логистична верига, а и да резервира и доразвие сегашната му активност за даване на услуги по предпазване и претоварване на наливни товари против възнаграждение. Компанията-купувач има намерение да усили складовия потенциал, както и типовете артикули, които терминалът ще може да складира и обработва. В тази връзка разширението на потенциала на терминала се чака да разреши включването на повече типове течни артикули, а оттова и привличането на повече външни клиенти

Като част от договорката Oiltanking продава своя дял от 91,1% в Ойлтанкинг България АД на Астра-Финанс АД. Останалите дялове са благосъстоятелност на Пристанище Варна и са изключени от договорката.

" Искрено благодарим на нашите клиенти за доверието и на локалния екип за тяхната преданост, отдаденост и твърдоглав труд през последните две десетилетия. Този терминал продължава да има огромен капацитет, който ние сме уверени, че Astra Group ще употребява ", споделя Мати Ливонен, основен изпълнителен шеф на Oiltanking.
 Eдин от 10-те най-големи производители на биодизел в Европа купува терминал за предпазване на химикали във Варна
Eдин от 10-те най-големи производители на биодизел в Европа купува терминал за предпазване на химикали във Варна

Oiltanking разгласи, че се разделя с бизнеса си в България

" Ще създадем всичко допустимо преходът да протече допустимо най-плавно за всички заинтригувани страни и да доразвием бъдещето на Oiltanking в България ", добави Станко Станков, основен изпълнителен шеф на Астра-Финанс АД.

Завършването на транзакцията се чака да стане до края на първото тримесечие на 2023 година.

Oiltanking е дъщерно сдружение на Marquard & Bahls, гъвкава, самостоятелна холдингова компания в енергийния и химическия бранш. Чрез своето портфолио Oiltanking е един от най-големите самостоятелни снабдители на резервоари за предпазване на газ, химикали и петролни артикули в международен мащаб.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР